Träna samtidigt som du gör din hemstädning

En fördel med att göra en rejäl hemstädning – som man kanske inte alltid tänker på – är att det är ett bra tillfälle att bränna kalorier. Två flugor i en smäll, alltså. En rejäl hemstädning kan till och med (nåja) ersätta ett gympass. Men det beror helt på hur man gör det. Nedan följer ett antal moment i en hemstädning som bränner kalorier.

 

Moppa

Om man moppar i en jämn takt kan man bränna mellan 200 och 300 kalorier per timme. Det mest effektiva sättet att göra det på är kanske att börja med de smutsigaste bitarna först – för att sedan runda av med de lite renare delarna av golvet. Båda över- och underkropp kan aktiveras ordentligt när man moppar. Se bara till att göra det på ett ergonomiskt vänligt vis.

 

Klippa gräset

Kanske inte alltid en vanlig del i en hemstädning – men har man en gräsmatta är det något som ofrånkomligen måste göras. Strunta i åkgräsklippare och använd en som du skjuter framför dig. Det här kan bränna över 325 kalorier i timmen – men lite mindre än så om den har en hjälpmotor, som inte är ovanligt idag.

 

Laga mat

Att laga mat kan faktiskt innebära att man får en del motion. I ett större kök, där man samtidigt lagar flera rätter till ett stort sällskap, kan det bli ganska många krävande uppgifter. Kanske måste du springa kors och tvärs genom köket för att hämta ingredienser? Kanske ska du mosa potatis? Eller vispa något? När du lagar ambitiös mat kan du bränna kring 150 kalorier i timmen.

 

Snöskottning

Snöskottning är en syssla som inte sällan kombineras med en rejäl hemstädning på vintern. Skippa snöslungan och skotta noggrant, så kommer du märka att det tar på kroppen. Precis som med moppning är det lätt att göra det här på ett sätt som inte är särskilt bra för ryggen alla gånger, så se till att du har ergonomin i åtanke.

 

Har du en längre gång och kanske en parkeringsuppfart som behöver skottas, kan du räkna med att bränna många hundra kalorier. Man brukar säga att man bränner kring 400 kalorier i timmen på att skotta snö.

 

Trädgårdsfix

Att påta med grönsaker och blommor kan bränna fler kalorier än du tror. Se till att göra det här till ett moment i söndagsstädningen. Som bekant följer ju andra fördelar, som att få vara ute i den friska luften och krydda maten med färska örter.